Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mi a különbség a mindenszentek és a halottak napja között?
  2022-11-01 22:30:55, kedd
 
 







MI A KÜLÖNBSÉG A MINDENSZENTEK ÉS A HALOTTAK NAPJA KÖZÖTT?


A közhiedelemben a mindenszentek és a halottak napja gyakorlatilag eggyé vált, pedig jelentős különbség van a két ünnep között. Hogy pontosan mi, azt a HM Katolikus Tábori Püspökség novemberi hírlevelében leírtak segítségével szeretnénk megvilágítani.







NOVEMBER 1., MINDENSZENTEK

Mindenszentek ünnepe a megdicsőült Egyház jeles napja. A keresztény hit szerint az élő és elhunyt hívek egymásért könyörögve és helytállva titokzatos közösséget alkotnak a szentek egyességében (latinul: communio sanctorum), ami egy természetfölötti szeretet-közösség, s amelyet a Jézus Krisztusban való hit és az isteni kegyelem hoz létre. Ennek alapján beszélünk a földön élő hívők közösségéről, a küzdő Egyházról (Ecclesia militans), a meghalt, de még a tisztítóhelyen szenvedő lelkekről, a szenvedő Egyházról (Ecclesia patiens), és a már mennyekbe jutott üdvözült hívekről, a diadalmas Egyházról (Ecclesia triumphans).

Mindenszentekkor azokat a megdicsőülteket ünnepeljük, akikről megszámlálhatatlan sokaságuk miatt az egyházi kalendárium név szerint nem emlékezhet meg: az életszentség hírében meghaltakról, s akik a tisztítótűzben megtisztulva már megérkeztek a mennyek országába.

A szentek keresztény tisztelete már a 2. században megkezdődött a vértanúk sírjánál. Keleten 380 körül, a Pünkösd utáni első vasárnapon az összes vértanúról egy napon emlékeztek meg. A nyugati egyházban attól kezdve ünnepelték Mindenszentek napját, amikor Szent IV. Bonifác pápa (608-615) 609. május 13-án a Boldogságos Szűz Mária és az összes vértanúk tiszteletére fölszentelte Rómában a Pantheont. III. Gergely pápa idején (731-741) az ünnep május 31-re került - ekkor ,,a Szent Szűz, minden apostol, vértanú, hitvalló, s a földkerekségen elhunyt minden tökéletes igaz ember" emléknapja lett - majd IV. Gergely pápa (827-44) november 1-re helyezte át. Jámbor Lajos császár 835-ben az egész birodalomban elrendelte. Terjedésében nagy szerepe volt a franciaországi Cluny bencéseinek.

Mindenszentek napjának alapgondolata, hogy az emberben vágyódás ébred a szentek boldogságának elgondolására, mely arra tud ösztönözni, hogy kövessük példájukat. Gyarló emberek voltak ők is, de az isteni kegyelem által küzdelmeikkel legyőzték a kísértéseket, mellyel megmutatták az örök boldogság felé vezető utat. Az emberi ideák és valódi példaképek hiánya meg tudja nyomorítani az embert, ezért érdemesnek mutatkozik visszatalálni Mindenszentek ünnepének igazi tartalmához: a révbe jutottak segítenek minket utunkon Isten felé.







NOVEMBER 2., HALOTTAK NAPJA

Az Egyház kezdetektől fogva imádkozott a hívek üdvösségéért, megemlékezett az elhunytakról, majd később egy külön napot is a halottak emlékének szentelt, melyet halottak napjának hívunk. A konkrét napot - november 2-át - először Szent Odiló (961/62-1049) a franciaországi Cluny 4. apátja írta elő a 10. században. Ezen a napon a tisztítótűzben szenvedő lelkekről emlékezik meg az Egyház ünnepélyes szentmisék bemutatásával. Az elhunytakért végzett szentmise bemutatás visszanyúlik az őskeresztény korba. Aranyszájú Szent János (344-347k.-407) szerint maguk az apostolok rendelték el, hogy a halottakról megemlékezzünk, amikor az Eucharisztiát ünnepeljük, mert tudták, hogy az elhunytaknak ebből nagy hasznuk származik. Ezért mutattak be szentmisét az elhunyt hívőkért haláluk/temetésük napján és azok évfordulóin is.

A hívők kezdettől fogva átérezték, hogy Jézus Krisztus utolsó vacsorájának és az azt megújító szentmisének (az Eucharisztiának) az örökkévalóságba nyíló távlata van, mert úgy gondolták, hogy amikor Jézus a bűnök bocsánatára testét és vérét a tanítványokért és sokakért oda adta az utolsó vacsorán, akkor ezzel áttörte az idő korlátait, hiszen a földi idő szerint ekkor még nem halt meg, ekkor még nem ontották ki a vérét. Mégis ezt az áldozati vért, a szövetség vérét adta tanítványainak. Jézus a saját halálát áldozatnak fogta fel, s az Eucharisztiában ezt tette jelenvalóvá. Azért végeztek szentmisét, Eucharisztiát a halottakért a korai keresztények, azért említették meg a szentmisékben a szentek nevét, azért kezdtek el Eucharisztiát végezni a vértanúk sírja fölött, mert az eucharisztikus lakoma már itt, a földön megjeleníti azt a királyi menyegzőt, amiről Jézus beszélt. Az Isten országa asztalánál ott ülnek a szentek, s oda hivatalos minden hívő, mi és kedves halottaink is, akikért imádkozunk.

Az Egyház hite szerint, ha elhunyt halottaink a mi imáink és jócselekedeteink által is támogatva eljutnak az üdvösségre, közbenjáróinkká válnak Isten előtt, így irgalmát és kegyelmét kérik számunkra. A régebbi időkben a halottak napjához számtalan népszokás kapcsolódott, melyekből a koszorúk, virágok és mécsesek sírokra helyezése maradt fönn mai korban.

Halottak napja nem csupán az emlékezésről szól, hanem a találkozásról. Hitünk szerint elhunyt szeretteinkhez legközelebb a szentmisén vagyunk, ott ér össze a már célba értek és a még úton lévők istendicsérete, imája. Amikor kimegyünk szeretteink sírjaihoz, oda is találkozni megyünk, mert hisszük, hogy élnek, s Krisztuson keresztül ma is szólnak hozzánk, közbenjárnak értünk, mi pedig értük. Hisszük, hogy továbbra is összetartozunk, közbenjárunk egymásért, s hogy találkozunk még, mert a szeretet erősebb a halálnál.


Link



Az első keresztény századokig nyúlik vissza halottak napjának emlékezete

Link








Juhász Magda: HALOTTAK NAPJÁN


Köd telepedett az égre,
indulunk a temetőkbe.
Lábunk alatt csörgő avar,
fű, fa, virág halni akar.

Megyünk búsan, fájó szívvel,
régi álmok emlékivel.
Várnak-e ránk? Nem tudhatjuk,
de a szívünk megnyugtatjuk.

Hogy ott voltunk, láttuk őket,
tőlünk korán elmenőket.
Láttuk őket, zörgő csonttal,
nyűtt ruhákban, siralommal.

Szájuk mozdul, néma szóra:
- Imádkozni de jó volna.
Hol hagytátok az imákat?
Földi lények, földi árnyak!

Hová lettek a zsoltárok?
Nincsenek már?! Csak virágok?
És a hervadozó őszben,
reszketünk a temetőkben.








 
 
0 komment , kategória:  Mindenszentek, halottak napja  
Címkék: jócselekedeteink, természetfölötti, mindenszentekkor, örökkévalóságba, eucharisztiában, megdicsőülteket, eucharisztiának, közbenjáróinkká, megemlékezzünk, tanítványainak, franciaországi, eucharisztikus, tisztítótűzben, tanítványokért, szeretteinkhez, istendicsérete, összetartozunk, földkerekségen, tisztítóhelyen, közhiedelemben, gyakorlatilag, mindenszentek, bemutatásával, alapgondolata, megnyugtatjuk, találkozásról, eucharisztiát, szentmisékben, visszatalálni, küzdelmeikkel, elgondolására, megemlékezett, boldogságának, megvilágítani, emlékezésről, közbenjárnak, halottak napja, megdicsőült Egyház, szentek egyességében, természetfölötti szeretet-közösség, isteni kegyelem, küzdő Egyházról, tisztítóhelyen szenvedő, szenvedő Egyházról, diadalmas Egyházról, megdicsőülteket ünnepeljük, egyházi kalendárium, életszentség hírében, tisztítótűzben megtisztulva, mennyek országába, szentek keresztény, vértanúk sírjánál, KÜLÖNBSÉG MINDENSZENTEK ÉS HALOTTAK NAPJA KÖZÖTT, Katolikus Tábori Püspökség, Jézus Krisztusban, Szent IV, Boldogságos Szűz Mária, Szent Szűz, Jámbor Lajos, HALOTTAK NAPJA, Szent Odiló, Aranyszájú Szent János, Jézus Krisztus, Juhász Magda, HALOTTAK NAPJÁN,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó éjt  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Esti kép  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Két tekintet van  A fenyő nem szép fa, (...)  S a dalok tanulsága  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Jó éjt  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Sokkal bölcsebb a természet,  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Ébredj  Gondolatok az életről és szere...  Emlék  Egyszerűen  Minden szülő a lényével nevel.  Az Európai Unió is foglalkozik...  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Az embernek a társa: hiányzik.  Próbálkozni kell ahhoz,  A Gömb  Idézetek a barátságról  Föld napja április 22  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  A hét szűk esztendő  Környezetvédelem  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam Krisztinától  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Szent György nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Alakot vált...  S a dalok tanulsága  Naplemente  Beney Zsuzsa - Tavasz  Két tekintet van  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Próbálkozni kell ahhoz,  Emberként automatikusan értéke...  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Muratáj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A keserű igazság  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Jó éjszakát  Szent György nap  Ez a jó az alvásban. 
Bejegyzés Címkék
halottak napja, megdicsőült Egyház, szentek egyességében, természetfölötti szeretet-közösség, isteni kegyelem, küzdő Egyházról, tisztítóhelyen szenvedő, szenvedő Egyházról, diadalmas Egyházról, megdicsőülteket ünnepeljük, egyházi kalendárium, életszentség hírében, tisztítótűzben megtisztulva, mennyek országába, szentek keresztény, vértanúk sírjánál, összes vértanúról, napon emlékeztek, nyugati egyházban, összes vértanúk, ünnep május, földkerekségen elhunyt, egész birodalomban, franciaországi Cluny, emberben vágyódás, szentek boldogságának, örök boldogság, emberi ideák, révbe jutottak, hívek üdvösségéért, külön napot, halottak emlékének, konkrét napot, tisztítótűzben szenvedő, elhunytakért végzett, őskeresztény korba, apostolok rendelték, halottakról megemlékezzünk, elhunytaknak ebből, elhunyt hívőkért, hívők kezdettől, örökkévalóságba nyíló, bűnök bocsánatára, utolsó vacsorán, áldozati vért, szövetség vérét, saját halálát, korai keresztények, szentek nevét, vértanúk sírja, eucharisztikus lakoma, földön megjeleníti, királyi menyegzőt, régebbi időkben, halottak napjához, emlékezésről szól, szentmisén vagyunk, szeretet erősebb, első keresztény, szívünk megnyugtatjuk, hervadozó őszben, jócselekedeteink, természetfölötti, mindenszentekkor, örökkévalóságba, eucharisztiában, megdicsőülteket, eucharisztiának, közbenjáróinkká, megemlékezzünk, tanítványainak, franciaországi, eucharisztikus, tisztítótűzben, tanítványokért, szeretteinkhez, istendicsérete, összetartozunk, földkerekségen, tisztítóhelyen, közhiedelemben, gyakorlatilag, mindenszentek, bemutatásával, alapgondolata, megnyugtatjuk, találkozásról, eucharisztiát, szentmisékben, visszatalálni, küzdelmeikkel, elgondolására, megemlékezett, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6661
  • e Hét: 26480
  • e Hónap: 66301
  • e Év: 244176
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.